A klasszikus tyúkhúsleves kétféle módon segíthet enyhíteni a nátha, megfázás tüneteit: Egyrészt megkönnyíti a megfázás lefolyását, mert javítja a hidratáltságot és csökkenti a gyulladásos folyamatok mechanizmusát, befolyásolva a neutrofilek (az immunrendszer sejtjei) áramlását. Másrészt átmenetileg felgyorsítja a nyálkamozgást, ami hozzájárulhat a vírusok gyötörte orrnyálkahártya tehermentesítéséhez.
Zöldséges tyúkhúsleves
Hozzávalók:
- 1 kg tisztított, bontott tyúk
- 10 dkg karalábé
- 10 dkg karfiol
- 4 répa
- 4 fehérrépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 zeller
- 1 paprika
- 1 krumpli
- só
- egész bors
A tyúkot tisztítsa meg, darabolja fel, és tegye fel főni három liter vízben. A zöldségeket tisztítsa meg, és vágja fel tetszés szerint, majd adja a leveshez, amikor forr a víz. Tegyen bele pár szem borsot, és sózza meg ízlése szerint. Lassú tűzön addig főzze, amíg a hús teljesen puha nem lesz. Cérnametélttel tálalja.