Ami majd a tortára kerül – banán, eper, kiwi
A banán könnyen emészthető, magas szénhidráttartalmú, laktató gyümölcs, és mivel könnyen emészthető, már kisbabáknak is nyugodt szívvel adható. Jelentős mennyiségben tartalmaz A-, U-, E-vitamint, vasat, rezet, jódot, mangánt és foszfort, ezen felül pedig szerotonint, amely hormonról bizonyított, hogy depresszióellenes hatású.
Az epernek – a többi bogyósgyümölcshöz hasonlóan – is magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma – egyetlen hátránya, hogy kisgyermekeknél néha allergiás reakciót vált ki. Az eper nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, vastartalma hozzávetőleg azonos a cékláéval és a kelkáposztáéval, emellett egyetlen más gyümölcs sem tartalmaz akkora mennyiségű mangánt, mint az eper, amely vegyelem többek közt a szénhidrát- és zsíranyagcserében játszik fontos szerepet. A rendszeres eperfogyasztás az ideális testsúly kialakításában is segíthet, mivel az eper serkenti az emésztést, és salaktalanítja a szervezetet.
A „kínai egres”, azaz a kiwi gyümölcs Dél-Kína egyik büszkesége. Mai nevét egy Új-Zélandon őshonos madárkáról kapta, amely kicsi, barna és kissé borzas tollazatú – vagyis hasonlít némiképp a gyümölcsre. A kiwi azonban a kultúrtörténeti érdekességeken túl is méltán tarthat számot az érdeklődésre, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz B-, C- és K-vitamint, valamint antioxidánsokat, makro- és nyomelemeket, és épp ezek miatt rendszeres fogyasztása kifejezetten áldásosnak mondható.
Természetesen ezek idény szerint helyettesíthetők egyéb gyümölcsökkel is...
...és hogyan készül a torta?
Ami a tortához szükséges, az legfőképp egy jó minőségű gyümölcstortaforma, amelyben bizonyosan nem ragad le a tészta. Ha sikerül beszereznünk, máris nyert ügyünk van; az interneten pedig számos receptet találhatunk. (Érdemes többet is elolvasni, mielőtt elkészítjük a tésztát.)
Persze, aki nem szívesen süt otthon, gyümölcstortalapot is vásárolhat – ebben az esetben azonban érdemes jó minőségű készterméket választani.
Az elkészült avagy kész tortalapra vaníliakrém kerül, amely azon túl, hogy finom, egészséges is, mivel sok benne a tej, amely fontos tápláléka a kicsiknek magas kalcium-tartalma miatt. Házilag is készíthetjük, az talán kicsivel finomabb, de nyugodtan használhatunk úgynevezett krémport is hozzá – ebben az esetben is érdemes minőségi terméket választani, és azt előzőleg már felforralt és lehűtött tejjel elkészíteni.
Mindezeket követően fehér tortazselatint olvasztunk, szigorúan a hátoldalán olvasható előírásnak megfelelően – itt is ügyeljünk a minőségre, és már a boltban olyan terméket válasszunk, amely pontos készítési leírást ad, így biztos nem vallunk majd kudarcot!
Végül a megtisztított és felszeletelt gyümölcsöket a tortára helyezzük – akinek ideje engedi, kreáljon szép virágalakot, napocskát vagy akár kisautót a gyümölcskarikákból és szeletekből – (majdnem) biztos sikert arat vele.
Ha kész a nagy mű, leöntjük a langyos, de még nem dermedt(!) zselatinnal – ez a művelet voltaképpen a gyümölcsök tartósítására szolgál.
A tortát tálalásig a hűtőbe tesszük, majd esetleg némi tejszínhab kíséretében felkínáljuk a kis válogatósnak.
Sok szerencsét!