Az édesítőszerek az asztali cukrot (szacharóz) szinte bármilyen formában helyettesíthetik. A cukorpótlók kapcsán nagyon sok a félreértés és sokszor igen zavaró információt lehet hallani. Az egyik probléma az, hogy a terminológia gyakran szabadon értelmezi a különböző elnevezéseket, például egyes gyártók az édesítőszereket "természetes" jelzővel látják el, bár azok feldolgozott vagy finomított termékek, ez a helyzet pl. a sztívia készítményekkel is. Néhány mesterséges édesítőszer természetes alapanyagokból származik – a szukralózt például cukorból állítják elő. Függetlenül attól, hogy hova sorolják be, a cukorpótlók azért nem mágikus szerek a fogyáshoz.
A mesterséges édesítőszerek szintetikus cukorpótlók, de a természetben előforduló anyagokból is származhatnak, beleértve a gyógynövényeket vagy a cukrot is. Ezek rendkívül intenzív édesítőszerek, mert sokszor édesebbek, mint a hagyományos cukor.
A mesterséges édesítőszerek vonzó alternatívái a cukornak, mert gyakorlatilag kalóriamentesek így járulva hozzá a diéta sikerességéhez. A mesterséges édesítőszereket széles körben használják a feldolgozott élelmiszerekben is, beleértve a pékárukat, üdítőitalokat, cukorkákat, pudingokat, konzerv élelmiszereket, lekvárokat és zseléket, tejtermékeket és még sorolhatnánk.
A mesterséges édesítőszerek az otthoni felhasználásban, pl. sütéshez, főzéshez is népszerűek. Vásárláskor mindig ellenőrizze a címkét, mert bizonyos típusaiknak a konyhai eljárások során kedvezőtlenül módosulhat az összetétele.
A mesterséges édesítőszerek évtizedek óta intenzív kutatások tárgyát képezik. Az ellenzők azt mondják, hogy a mesterséges édesítőszerek különböző egészségügyi problémákat okozhatnak, beleértve a daganatos betegségeket is. Ez főleg azért van, mert az 1970-es években végzett kísérleteket bemutató tanulmányok a szacharint összekötötték a patkányokban kialakuló hólyagrák laboratóriumi eredményeivel.
Azonban több egészségügyi intézmény szerint nincs megalapozott tudományos bizonyíték arra, hogy az engedélyezett édesítőszerek daganatos betegséget vagy egyéb súlyos egészségügyi problémát okoznának. Az engedélyezett mesterséges édesítőszerek biztonságosan alkalmazhatók korlátozott mennyiségben, még a terhes nők számára is.
A cukoralkoholok a szénhidrátok természetesen előforduló változatai, amelyek egyes gyümölcsökben és zöldségekben találhatóak. Nem tekinthetőek intenzív édesítőszereknek, mert nem édesebbek, mint a cukor és elnevezésük ellenére nem tartalmaznak alkoholt (etanolt) sem. Alacsony a kalóriatartalmuk és bár nem olyan édesek, mint az asztali cukor, vonzó alternatívát jelenthetnek diéta esetén. Az újszerű édesítőszerek kombinációját jelentik, és csakúgy, mint a sztívia, nehezen férnek bele egy bizonyos kategóriába. Ne feledje, bár a sztívia készítmények engedélyezettek, az egész leveles sztívia és a sztívia kivonat nem az és nem használható édesítőszerként.
Fogszuvasodás. Az egyik előnye cukoralkoholoknak az, hogy nem járulnak hozzá a fogszuvasodáshoz és a szájüregi elváltozásokhoz.
Cukorbetegség. Ellentétben a mesterséges édesítőszerekkel a cukoralkoholok emelhetik a vércukorszintet, hiszen szénhidrátok. Ezért ha Ön cukorbeteg, fokozottan figyeljen a cukoralkoholok fogyasztására is.
A cukoralkoholoknak egyes esetekben hashajtó hatása lehet, illetve puffadást okozhatnak. Ezek a lehetséges mellékhatások a termékek címkéin jelölve vannak. A természetes édesítőszerek egészségesebb lehetőséget jelentenek a cukor pótlására a feldolgozott cukor vagy más édesítőszerek helyett. Ugyanakkor még ezek az úgynevezett természetes édesítőszerek is gyakran feldolgozva és finomítva kerülnek a boltok polcaira.
A természetes édesítőszerek felhasználása
A természetes édesítőszerek felhasználására azok az élelmiszerek jelentenek példát, amelyeken ezeket a feliratokat látjuk: hozzáadott cukrot nem tartalmaz.
Lehetséges egészségügyi előnyei a természetes édesítőszereknek
Bár a természetes cukorpótlók egészségesebbnek tűnhetnek, mint a feldolgozott asztali cukor, a vitamin- és ásványianyag-tartalma nem különbözik jelentősen a cukortól. A természetes édesítőszert ne csupán az íze és felhasználása, felhasználhatósága alapján válassza, hanem az egészségre vonatkozó pozitív hatásai miatt is.
Az úgynevezett természetes édesítőszerek általában biztonságosak. Azonban ha túl sokat fogyaszt belőlük, az olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például a fogszuvasodás, a súlygyarapodás és a megnövekedett trigliceridszint. Továbbá, ne feledje, hogy a méz kis mennyiségben tartalmazhat bakteriális spórákat, amely képes botulizmus toxint termelni. Emiatt a méz nem adható gyermekeknek 1 éves kor alatt.
Amikor kiválasztja cukorpótlót, tájékozódjon alaposan, mert míg a mesterséges édesítőszerek és cukorpótlók segíthetnek a testsúlyt kontroll alatt tartani, nincs mágikus erejük és ezeket is mértékkel kell használni.
Csak azért, mert egy termék cukormentes, nem jelenti azt, hogy kalóriamentes is. Ha túl sok cukormentes ételt eszik, attól még ugyanúgy hízhat, ha mástól nem, a többi összetevőtől. És ne feledjük, hogy a feldolgozott élelmiszerek, amelyek gyakran tartalmaznak cukorpótlót, általában nem kínálnak ugyanolyan egészségügyi előnyöket, mint például a gyümölcsök és a zöldségek.