Ételmérgezést bármilyen, az élelmiszerbiztonsági előírásokat nem megfelelően betartva készített vagy tárolt, illetve kezelt élelmiszertől, készételtől kaphatunk. Különösen a nyers vagy félig feldolgozott élelmiszereket tartalmazó készételek, például a különféle saláták okoznak olykor sajnos igen súlyos emésztőrendszeri tüneteket. A nem elégségesen hőkezelt és/vagy tárolt húsneműk, tojásos ételek illetve tojás fogyasztása is előkelő helyet foglal el az ételmérgezés kiváltó okai között.
Bár az ételmérgezéses tünetek hátterében leggyakrabban a hús és a tojás áll, sajnos, szinte bármilyen, fertőzött élelmiszertől kaphatunk ételmérgezést – ugyanis az élelmiszer fertőződése annak típusától függően az előállítás szinte bármelyik szakaszában bekövetkezhet – a betakarítástól kezdve egészen a tárolásig.
Számos baktérium, vírus és parazita lehet felelős a különféle, ételmérgezéses tünetekért, és épp a kórokozók nagy változatossága miatt az ételmérgezés tünetei, illetve a szimptómák kombinációi is nagy változatosságot mutatnak.
Legfőképp tehát a a nyers, illetve készételek előállítása során jelentkező élelmiszerbiztonsági hiányosságok felelősek az olykor súlyos tünetekért, de az sem ritka, hogy a tárolás vagy a forgalmazás során jutnak a fertőző ágensek az ételbe. A koszos munkaeszközök, a koszos kéz, a piszkos tárolóedények mind-mind kiváló táptalajai lehetnek a kórokozóknak.
Veszélyes is lehet
Az ételmérgezés tüneteinek erőssége, a fertőzés súlyosságának foka az immunrendszer felkészültségétől függ. Míg egy erős szervezet „ szinte észre sem veszi” a kórokozót, addig más embereknél ugyanaz a fertőző ágens nagy mértékben veszélyeztetheti az egészséget. Általánosságban elmondható, hogy az ételmérgezés súlyosságának megítélése függ az életkortól és az általános egészségi állapottól. S hogy kiket veszélyeztet leginkább az ételmérgezés?
Időskorúakat
A szervezet elöregedésével az immunrendszer is gyengül, így már nem képes ugyanolyan hatékonysággal védekezni a kórokozók ellen, mint az egészségesebb, aktív, fiatalabb életévek idején.
Kismamákat
A terhességben fokozódó anyagcsere miatt a korokozók terjedése is gyorsul a szervezetben, emiatt a tünetek is gyorsabban és erősebben lépnek fel. Bár ritkábban, de a magzat is érintett lehet – kismamáknak ételmérgezés-gyanú esetén épp ezért mindenképp ajánlatos orvoshoz fordulni.
Csecsemőket és a kisgyermekeket
Ebben az életszakaszban az immunrendszer fejletlensége miatt betegség fellépésekor minden esetben – így ételmérgezés gyanúja esetén is – orvoshoz kell fordulni!
Krónikus betegséggel élőket
Számos krónikus betegségben gyengült az immunrendszer működése, emiatt lassult és/vagy elégtelen az immunreakció, és egy normális esetben enyhe lefolyású betegség is komoly kihívást jelenthet a szervezetnek. Épp ezért krónikus betegséggel élőknek is tanácsos ételmérgezés gyanúja esetén sürgősen orvosi segítséget kérni.
Mitől kaphatunk ételmérgezést?
Kórokozó
|
Lappangási idő |
Fertőzés közvetlen oka
|
Campylobacter | 2-5 nap | Ürülékkel szennyezett, nem megfelelően hőkezelt húsfélék, tej fogyasztása okozhat Campylobacter fertőzést. Akár szennyezett ivóvízzel is bevihetjük szervezetünkbe. |
Clostridium perfringens | 8 és 16 óra | Rosszul tárolt húsételek elfogyasztásával jut az emberi szervezetbe. |
Escherichia coli (E. coli) |
1-8 nap | Főképp az elégtelenül hőkezelt marhahús fogyasztása során fertőződhet az emberi szervezet, de ivóvízben, lucernacsírában, az almában és a nyers tejben is előfordulhat. |
Giardia lamblia | 1-2 hét | A kórokozó nyers, fogyasztásra kész termékekben fordulhat elő. |
Hepatitis A | 28 nap | A kórokozó nyers, fogyasztásra kész termékekben és szennyezett vízből származó kagylókban fordulhat elő. |
Listeria | 9-48 óra | A kórokozót többek közt hot- dog, löncshús, pasztörizálatlan tej és sajt tartalmazhatja, illetve bármilyen, mosatlanul elfogyasztott nyers élelmiszerrel, vagy akár szennyezett ivóvízzel is bevihetjük szervezetünkbe. |
Norovírusok (Norwalk-szerű vírusok) | 12-48 óra | Nyers, fogyasztásra kész élelmiszerekben illetve szennyezett vízből származó kagylókban fordulhat elő. |
Rotavírus | 1-3 nap | Nyers, fogyasztásra kész élelmiszerekben fordul elő leginkább. |
Salmonella | 1-3 nap | Nem megfelelően hőkezelt vagy nyers, állati ürülékkel szennyezett húsnemű, tej vagy tojás fogyasztásával juthat az emberi szervezetbe. Megtelepedhet tárgyakon, késen, de konyhai törlőben is. |
Shigella | 24-48 óráig | Nyers, fogyasztásra kész élelmiszerekben fordul elő leginkább. |
Staphylococcus aureus | 1-6 óra | Húsok és fogyasztásra kész saláták, mártások, tejszínes sütemények közvetítik leginkább. Cseppfertőzéssel (köhögés, tüsszögés), vagy akár kézfogás útján is terjed. |
Vibrio vulnificus | 1-7 nap | Osztriga, illetve nyers vagy nem elégségesen hőkezelt kagylófélék terjeszthetik. |
Az ételmérgezés (lehetséges) tünetei:
- hányinger,
- hányás,
- súlyos hasmenés,
- hasi fájdalom,
- gyomorgörcs,
- étvágytalanság,
- elesettség,
- láz.
Amikor tanácsos orvoshoz fordulni…
- több mint két napon keresztül fennálló, gyakori hányás esetén,
- vérhányás esetén,
- egy napon át tartó folyamatos folyadékvesztés (hányás és/vagy hasmenés) esetén,
- tartós, legalább három napon keresztül fennálló hasmenés esetén,
- amennyiben a székletben vér tűnik fel,
- súlyos, erős gyomorgörcsök illetve hasi görcsök esetén,
- amennyiben az ételmérgezésnek akár enyhe tüneteit tapasztaljuk nagy melegben,
- a kiszáradás – nagyfokú, állandó szomjúság, szájszárazság, csökkent vizeletürítés, súlyos elesettség, szédülés vagy ájulás – tüneteinek fennállása esetén.