Legtöbbször az édességeket és a cukrot hibáztatjuk fogaink rossz állapotáért, pedig a szuvasodás elsődleges felelősei baktériumok, amelyek a fogakba ragadt és onnan el nem távolított ételmaradékokból lakomáznak. Működésük egyik melléktermékeként savak képződnek – elsősorban tejsav –, ami roncsolja a fogakat. Emellett úgynevezett plakkot alakítanak ki a fogakon: ez egy olyan sajátos massza, amelyben a baktériumok mellett például gombák is tenyésznek, és a fogfelület szabálytalanságainál tapad meg. Ha huzamosabb ideig nem távolítják el, a plakk a kalciumsók lerakódása révén fogkővé alakul.
Akárcsak egy megfázást vagy bármilyen más vírusfertőzést, természetesen a szóban forgó baktéiumokat is könnyűszerrel átadhatjuk egymásnak a hétköznapi érintkezés során. Az említett kórokozók közül a streptococcus mutans a fogszuvasodás legfőbb felelőse, amellyel szemben főleg a kisgyerekek ellenállása nem megfelelő. A sors keserű fintora, hogy a legtöbb kicsi leginkább gondozójától, így elsősorban édesanyjától kapja el a fertőzést például akkor, amikor az anyuka megkóstolja gyermeke ételét, hogy ellenőrizze, nem túl forró-e. Fokozott rizikónak teszik ki magukat a párok is például csókolózás közben. A kutatók sokáig úgy vélték, felnőttek esetében normális esetben nem fordul elő hasonló fertőzés, a friss kutatás szerint azonban igen. A chicagói orvosok egyik példája egy negyvenes hölgy, akinek korábban soha nem volt fogszuvasodása, hirtelen azonban két foga is kilyukadt, és rendszeresen vérezni kezdett az ínye. Hamarosan kiderült: egy olyan férfival kezdett el randevúzni, aki több mint tizennyolc éve nem járt fogorvosnál, és folyamatosan parodontózissal küzdött.
A megoldás természetesen nem az, hogy elkerüljük az érintkezést párunkkal, vagy hogy az anyuka nem kóstolja meg gyermeke ételét. A fogszuvasodás legegyszerűbb megelőzési módja a rendszeres és alapos fogmosás étkezések után, valamint a cukormentes rágógumi, ami fokozza a nyáltermelést. A nyál gátolja a fogkőképződést, mivel elmossa a kórokozók egy részét is. Emellett legalább évente kétszer menjünk el a fogorvoshoz – akkor is, ha nincs semmi bajunk, vagy úgy érezzük, minden rendben van a szánkban. Lehetőleg ritkítsuk az étkezések közötti nassolásokat is.