Javasolt húsok
Főtt, párolt, grillezett hús, borjú, marha, vagy jól párolt vad, tyúk, pulyka, baromfi bőre nélkül. Sovány sonka, nyúl, nyers borjúnyelv.
Kerülendő: sült, rántott, pirított, füstölt, zsíros hús, pl.: liba, kacsa, sertéshús, szarvas, szalonna, vese, sonka, borjúmirigy, kolbászáruk.
Javasolt halak
Sovány halfajták: tőkehal, pisztráng, csuka, compó, lepényhal.
Kerülendő: zsíros halfajták: ponty, angolna, szardínia, tonhal, szardella, zsíros, erős, vagy savanyú halmarinád, halsaláta.
Javasolt tojásételek
1-2 tojás lágyra főzve, vagy habnak felverve.
Kerülendő: kemény tojás, tükörtojás, rántotta, majonézes tojás, tojássaláta.
Javasolt tejtermékek
Édes, savanyú tej, joghurt, író, zsírszegény krémsajt, túró.
Javasolt zsírfélék
Vaj, margarin, növényi olaj kis mennyiségben, kukorica-, napraforgó-, búzaolaj. Ezek gazdagok telítetlen zsírsavakban!
Kerülendő: pecsenyezsír, libazsír, szalonna, erősen hevített zsírok.
Javasolt kenyér
Fehér, graham, durva őrleményű kenyér. Túlérzékenységnél a fehér fajta ajánlatos.
Kerülendő: friss kenyér, durva, nehéz, korpás kenyér.
Javasolt zöldségek
Répa, fejes saláta, fiatal spárga, gomba, fiatal zöldbab, gyenge borsó, zeller, tök, sárgarépa, petrezselyem, hagyma, uborka főzelékként, kevés karfiol, kelbimbó, vagy fiatal karalábé. A zöldségeket legjobb főzni, kevés sóval, vajban, vagy olajban megforgatni. Mélyhűtött zöldséget, vagy gyümölcsöt használhatunk. Salátát gyenge ecetes vízben, vagy citromlében, esetleg, kevés cukorral készítsük.
Kerülendő: fás, vagy felfújós zöldségféle (káposzta, hüvelyesek, kelkáposzta). A paradicsomot nem mindenki bírja. A rántást kerüljük! Kerülendő az uborka-, vagy paradicsomsaláta, a nyers hagyma, a konzervfőzelék.
Javasolt tésztafélék
Könnyű, zsírszegény tésztaféle, mint pl.: puding, felfújtak, keverttészták, száraz keksz, rétes, krumplistészta, búzadara.
Kerülendő: csokoládés, vajkrémes, tejszínhabos, leveses tészták, dióval, mandulával, mákkal töltött, zsírban sült tészták, krumplis, felfújós tészták, mint pl.: a friss élesztős tészta, lángos, fánk.
Javasolt édességek
Gyümölcscukor, kandírozott gyümölcs, méz, lekvár, jam. Általában az édesség gondot szokott okozni.
Kerülendő: minden csokoládé, marcipán, fagylalt.
Javasolt köretek
Krumpli, rizs, tésztafélék, nokedli, omlós zsemlemorzsa, dara, túró-, krumplisgombóc, vagy nudli.
Kerülendő: minden zsírban sült köret (krokett, sült krumpli stb.).
Javasolt levesek
Hamislevesek, dara-, rizs-, zabpehely-, becsinált-, krumpli- vagy zöldségleves (a megengedett zöldségekből).
Kerülendő: erős marha-, borjú-, vagy tyúkhúsleves, füstölt levesek, leveskivonatok, leveskockák.
Javasolt gyümölcsök
Tűrés szerint alma, körte, narancs, mandarin, banán, grapefruit, bogyós gyümölcsök, füge, mazsola, datolya, szárított gyümölcskompót (héj nélküli őszi-, és sárgabarackból), gyümölcssaláta. Készítsünk kompótot!
Kerülendő: dió, éretlen gyümölcs, nyers sárgabarack, cseresznye, szilva, őszibarack.
Javasolt italok
Sovány tej, gyenge tejeskávé, világos tea, gyógyteák, gyümölcs- és zöldséglé, szénsavmentes ásványvíz.
Kerülendő: minden alkoholtartalmú ital, erős tea, jégbehűtött, szénsavas italok.
Javasolt fűszerek
Minden konyhanövény, mint pl. petrezselyem, kömény, majoranna, bazsalikom, kakukkfű, levendula, zsálya, torma, turbolya, metélőhagyma.
Kerülendő: nagyobb mennyiségben hagyma, fokhagyma, mustár, bors, paprika, curry, kapor, erős mártások, Worchester paradicsomos ketchup és minden csípős fűszer.