A cukorbetegség egyik jellemzője, hogy a felismert betegek túlnyomó többsége a felismerés pillanatában már nem reagál a szervezet által termelt inzulinra. Gyakran kíséri a betegséget zsíranyagcsere zavar, majd ennek következtében a későbbiekben szív és ér, vese stb. rendellenességek kialakulása.
Természetesen a kialakult betegség az egyre modernebb gyógymódok és a jól kialakított diéta hatására jól kézben tartható. A diabetes mellitusban használatos gyógyszerek és inzulin-kezelés mellett ma már egyre szélesebb körben alkalmazzák a krómot, mint táplálék kiegészítőt. A krómtartalmú szerves vegyületek, a normál cukor-háztartás fenntartásához szükségesek. A króm hatása szorosan összefügg az inzulinaktivitással. Ezért a krómraktárak csökkenése esetén kezdetben csökkent glükóz-felhasználást, később diabetes mellitus kialakulását figyelhetjük meg.
A króm, mint már több éve felismerték, jótékony hatással van a cukorbetegek kezelésében. Először a sörélesztőből vonták ki a króm biológiailag aktív formáját az úgynevezett glükóztolerancia faktort (GTF). A GTF a króm mellett nikotinsavat és aminosavakat tartalmaz. Logikusnak tűnik, hogy elégtelen nikotinsav és aminosav ellátottság a króm hatásának elmaradásához vezethet, annak ellenére, hogy egy szer elegendő mennyiségű krómot tartalmaz. Mint ismeretes, nemcsak a vércukorszint csökkentésére alkalmas, hanem csökkenti a vér triglicerid és mintegy 44%-kal a koleszterinszintet. Ilyen betegségben szenvedő betegek 70%-a mutatott javulást a GTF komplex adagolását követően. Egyik fő szerepük, hogy növelik az inzulin aktivitását.
A krómtartalmú élesztő képes csökkenteni a testtömeget elhízott betegben, megfelelő diéta tartása mellett. A testösszetételben a zsír-izom arányt az izom javára módosítja.
Az optimálisnál kevesebb krómbevitel a glükóz és zsíranyagcsere károsodásával jár együtt.
Összefoglalva
A három vegyértékű króm-ion nélkülözhetetlen nyomelem, mely a glükóz és a zsíranyagcserében játszik nélkülözhetetlen szerepet. A króm elégtelen mennyiségű bevitele csökkent cukorterhelhetőséghez, diabetes mellitushoz, emelkedett vérzsír szinthez és szív-érrendszeri betegségek kialakulásához vezet. A króm hatása feltételezhetően. az inzulinhatás erősítése. Napi szükséglet 50-200 µg. Jelenleg ismert, hogy a táplálkozással bevitt króm mennyisége nem optimális, ezért pótolni kell megfelelő táplálékkiegészítő anyagok használatával. Az eddigi vizsgálatok során nem észleltek mellékhatást a krómpótlás alatt.