A diéta jellegzetessége a korai stádiumban
Az akut panaszok és visszatérésük a relapszusok idején a hasnyálmirigy kímélete a legfontosabb, emellett az étrendet a csökkent endokrin és exocrin funkcióhoz kell igazítani.
Akut relapszusban a diéta felépítése fokozatosan történik.
Kezdetben koplaltatás szükséges, amit esetleg mesterséges táplálás egészít ki. A szájon át történő táplálást folyékony étrenddel kezdjük el, ezt pépes ételek követik, amelyek főleg könnyen emészthető szénhidrátot, majd fehérjéket tartalmaznak. A zsírbeépítés nagy körültekintést és fokozatosságot követel.
A szigorú pancreas étrend jellegzetességei
A diéta fokozatosan csak a laboratóriumi vizsgálatok eredményének és az orvos előírásainak megfelelő ütemben bővíthető; az étrend zsírszegény (10-30 gramm zsír/nap), amibe nemcsak a hozzáadott zsíradékot (olaj, margarin stb.) kell figyelembe venni, hanem a nyersanyagok zsírtartalmát is; durva rostoktól mentes diéta, amelyre fűszerérzékenység is jellemző; teljes alkoholtilalom; fontos a gyakori étkezés, naponta 5-7 alkalommal, egyszerre kis adagokban; abban az esetben, ha a betegséghez cukorbetegség is társul, ezen diéta elveit is figyelembe kell venni.
A diéta jellegzetessége későbbi időszakokban
A beteg eddigi tapasztalatainak figyelembevételével a zsírszegény, durva rostokat, csípős fűszereket nem tartalmazó, szigorúan alkoholmentes étrendet ajánljunk. A túl hideg, túl meleg ételeket, italokat célszerű kerülni. Kedvező, ha a beteg naponta többször (5-6 alkalom) étkezik, egyszerre kis mennyiségű ételt fogyaszt. A tanácsadások során, esetleg klubfoglalkozáson a beteggel közösen állítjuk össze az otthoni étrendet az életvitelhez, szokásokhoz, fizikai állapothoz igazítva. Nagy segítséget jelent az étkezési napló vezetése, amelyben megfigyeléseit, kérdéseit is feljegyzi a beteg.
Sarkalatos és egyben a legnehezebb kérdés az alkohol fogyasztás megelőzése. Az egyszeri figyelmeztetés nem elegendő, minden találkozásnál felhívjuk a figyelmet arra, hogy mindenféle alkoholos étel, ital, alkohollal kevert üdítő, sütemény, édesség, gyógyszerkészítmény (pl. svédcsepp) kerülendő. A dohányzás rontja a betegséget. A betegek többnyire leromlott fizikai állapotban vannak, így fokozatosan törekedni kell az ideális testsúly elérésére, amelyhez energiadús étrendet ajánlunk (2500-3500 Kcal/nap). Az étkezés minden szakaszára jellemző a zsírszegénység, de a nyugalmi, panaszmentes időszak diétájának zsírtartalma az energiabevitel 25%-át adhatja. Napjainkban a reklámoknak köszönhetően a betegek többféle ilyen készítményt ismerhetnek és alkalmazhatnak. Ide tartoznak a különféle margarinok (Rama, Delma, Lincoln stb.). Az utóbbi időben a növényi olajok választéka is bővült (kukorica, napraforgó, szója stb.). A hozzáadott zsiradék mellett fontos a nyersanyagok, élelmiszerek zsírtartalma is. Sajnos a diétásnak nevezett készítmények (felvágottak, sajtok, húsok) gyakran zsírosabbak az előírásosnál és erre fel kell hívni a figyelmet.
Kezdetben zsírszegény tej és tejtermékek (kefír, joghurt, iró, sovány túró), sovány baromfihúsból készített húspástétomok, szójakészítmények és ezekből készült ételek fogyaszthatók. Az inzulin termelés elégtelensége pedig maga után vonja a cukorbetegek még alaposabb étrendjének elsajátítását is.
A durva rostokat nagy százalékban rosszul tűrik a betegek, azonban törekedni kell a különböző vízoldékony rostokat tartalmazó élelmiszerek befogadására. Peptint tartalmazó gyümölcsök, zöldségek jól beépíthetők az étkezésbe (alma, sárgarépa, csicsóka, banán stb.). Az erős fűszerek: bors, erős paprika, chili. Ezek helyi nyálkahártya papillitist idéznek elő, súlyosbítják a pancreatist. A hosszú hónapokon át szükséges étrendet csak úgy tudjuk betartani, hogy a fenti fűszerek helyett jól alkalmazható, méltánytalanul elfelejtett diétás fűszerekkel (borsika, kakukkfű, majoránna, rozmaring stb.) tesszük ízletessé a táplálékot. Gyakori, hogy a különböző tartósítószereket sem tolerálják a betegek. Egy ideig ezeket is kerülni kell. Hazánkban káros divat az éhgyomorra fogyasztott kávé; helyette szűrt gyümölcslevek, koffeinmentes teák (csipkebogyó, apróbojtorján, hársfa, kamilla stb.) megkedveltetése a cél. A vitamin ellátás megjavítására is alkalmasak ezek a készítmények, ha megfelelő konyhatechnikát alkalmazunk.
A megfelelő diéta a hasnyálmirigy betegségek gyógyszeres és intervenciós kezelésének fontos kiegészítője, amely nagy türelmet, szakértelmet és családi szolidaritást igényel. Az orvos és a dietetikus erőfeszítéseit a beteg és családjának aktív együttműködése teheti csak igazán hatékonnyá a gondozás során.
Példaként egy szigorú étrendet adunk meg:Reggeli 1: tea, méz, pirított zsemle (2 db) |
Példaként két napi diéta leírását mellékeljük:Reggeli: 10 dkg diétás főtt virsli, pirított fehér kenyér, tea citrommal |